Nakenchock

2.18.2007

Aj


Förklaring: ett angrepp med pepparsprej

"Derbyfesten mellan Skellefteå och Luleå urartade", påpekar Aftonbladet. Förutom det lustiga i ett "derby" mellan två städer som ligger 13 mil ifrån varandra finns det annat som dyker upp i huvudet på mig. Det är skillnad på attack och attack.

När polisen började utbilda sig i att använda den nya "humana" pepparsprejen fick jag av ynnest möjligheten att själv testa hur det känns. Dramat utspelade sig på polishuset i Västerås. Det var jag och en lång rad unga poliser, som alla till en början bröstade upp sig framför den ranglige reportern från Sveriges Radio som gett sig fan på att testa att bli sprejad i direktsändning. En efter en droppade de av. De fick två droppar sprej i varje öga och dansade ut på hinderbanan som halshuggna tuppar på ecstacy. Efteråt bars de ut i armarna på poliser som visste precis hur det kändes.

Det tar en sekund för ögonen att låsa sig i kramp. Ungefär samtidigt börjar kroppen inse att något är allvarligt fel och vissa muskler flippar ur i aggressiva spasmer. Efter tre sekunder känns ögonen som glödande sjöborrar i huvudet och alla andra känslor i världen har försvunnit ut och ersatts av en kavalkad av jättejätteont.

Jag slog mig fram genom vadderade boxkuddar som jag önskar hade varit gjorda av sten. Jag hade föredragit att knogarna blödde än att ögonen gjorde det. En arg polisstämma som skrek på mig att slå hårdare, springa fortare, skrika högre själv. Jag skrek som en gris och hade inte alls det där björnvrålet som jag tänkt få fram innan helvetet tog fyr i huvudet.

Fyrtio minuter senare vågade jag kika fram lite under ögonen, trots att jag befann mig ovanför ytan. Minnena är inte helt klara däremellan. Jag hade i alla fall tillbringat en halvtimme med huvudet i en spann isvatten på baksidan av polishuset. Så jävla förbannad på mig själv att jag utsatte mig för det här i tjänsten. Eftersom det var minusgrader ute hade fingrarna och munnen domnat av men jag försökte fortfarande dra in vatten genom näsan för att släcka elden i skallen. Jag hade träningsvärk i musklerna runt ögonen i tre dagar efteråt.

När jag idag såg bilden på Aftonbladets löp kom jag att tänka på den skrikande polisen i Västerås. Han förklarade förutsättningarna högt och tydligt innan vi självmant sköt oss själva i huvudet med chilikanonen. Det vi skulle utsättas oss för var motsvarande en "sekundärträff" - det vill säga som om det hade skvätt på oss från någon som verkligen hade blivit träffad.

Jag gillar hatattacker, hotattacker och attackflator mycket bättre. Det är skillnad på attack och attack.

Liknande ord: polisattack, kryddchock, kräkattack, dödsögonblick

2 kommentarer:

Mr K sa...

Nytt ord i dagens Aftonbladet: Terrorbrand.

http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1003773,00.html

Andrea sa...

Aj var ordet.