Nakenchock

1.08.2007

Näste man till rakning

Förklaring: Carl Bildts aktieoptioner i det ryska företaget Vostok Nafta

Vi kan ha fått årets "Tobleroneaffär". Kort sammanfattning för de som inte orkat hänga med i ännu en historia om vem som gjort vad eller inte i den nya regeringen:

6 oktober 2006: Carl Bildt (m) utses till utrikesminister.

18 oktober 2006: Historien om att Carl Bildt äger aktier och köpoptioner i det ryska bolaget Vostok Nafta börjar rulla. Vostok Nafta äger i sin tur gasjätten Gazprom som planerar att bygga en gasledning över Östersjön, något som kommer att kräva förhandlingar med Sverige. Bildts innehav uppskattas ha ett värde av 6 miljoner kronor och kritikerna menar att det skulle kunna ge upphov till etiska problem när han för Sveriges talan i frågan.

20 oktober 2006: Carl Bildt anmäls till konstitutionsutskottet KU av miljöpartisten Ulf Holm. Holm vill att KU granskar om Bildt kan komma att bli jävig i frågan.

24 oktober 2006: Statsminister Fredrik Reinfeldt ger klartecken åt Bildt att behålla sina aktier.

27 oktober 2006: Carl Bildt meddelar, trots allt, att han sålt sina aktier i bolaget.

10 november 2006: Göteborgs-Posten avslöjar att Bildt har optioner på knappt 10 miljoner i amerikanska kapitalförvaltaren Legg Mason, som har placerat pengar i vapen, tobak och porr. Bildt själv kallar det "journalistik på KPML(r)-nivå".

13 december 2006: Carl Bildt löser in sina optioner och tjänar runt 5 miljoner kronor, enligt SVT:s Aktuellt.

7 januari 2007: Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson kräver Carl Bildt avgång och meddelar att man tänkter polisanmäla Bildt för misstänkt mutbrott. På kvällen hamnar Bildt i ett så kallat "storbråk" med TV4:s reporter Ulf Kristoffersson. Anklagelserna om korruption och att Vostok Nafta skulle ha fått löften avfärdas som "otillbörligt trams" av Bildt.

8 januari 2007: Överåklagare Christer van der Kwast meddelar att han inlett en utredning om Bildt kan anses ha fått en otillbörlig förmån från Vostok Nafta.

Så var det med det. Fortsättning följer.

Liknande ord: Stegö-effekt, tobleroneaffär, dataintrångsskandal, skandalministrar

Exempel:
(Dagens nyheter)

Inga kommentarer: