Nakenchock

9.10.2007

Sommarens bästa medieord: Plats 3


Förklaring:
person som synts i nattlivet på Stureplan ett flertal gånger

Ordet Stureplansprofil måste vara med i en resumé av sommaren. Låt oss nu inte förhasta oss in i en debatt om rätt och fel och rättsstaten hit och dit. Den allmänna opionen har starka åsikter om en av sommarens mest osmakliga händelser (se exemplet nedan för resumé) och vi kan konstatera att något är ruttet i staten Sverige. Fine. Det intressanta med ordet i det här fallet är medieordet Stureplansprofils uppgång och fall i det svenska mediespråket.

Någon gång i slutet på 90-talet började Stureplan bli ett begrepp även utanför stockholms nattsuddares värld, långt efter Greta Garbo och bröderna Herrey tog kommandot. Mellan 2003 och 2006 tog exploderade mediehajpen och "Stureplansprofilen" var född. Som Svenska Dagbladet konstaterade under hösten 2005: Stureplan står stabilt.

Förutom en liten fadäs under en spritsmugglingshärva i Expressen våren 2005 har Stureplansprofilen varit en fast punkt i tillvaron. En stekare, en glidare och Sveriges egentligen enda svar på Paris Hiltons entourage. Det kunde vara Alex Schulman i sitt esse under perioden Stureplan.se, Kökets frontnamn Niclas Rahm, människor med konstiga namn som Tedde Jeansson eller i värsta fall en loj Magnus Uggla i baren på Riche. Personer som Peder Fogstrand kunde göra kometkarriär i kvällspressen eftersom han "var känd från Stureplan". Ingen minns honom nu.

För nu är det slut. Varje gång någon nu säger Stureplansprofil: våldtäkt. På samma sätt som Knutby, Malexander och Sjöbo har förlorat sin lantliga charm, precis som ingen Olsson kommer vilja döpa sitt barn till Tony och alla Christer Pettersson alltid möts av en kort sekunds tystnad, så är Stureplansprofilen dömd. Men med en väsentlig skillnad - att media både skapade och dödade Stureplansprofilen.

Fråga Alex Schulman om han gillar epitetet nuförtiden. Jag tror inte det.

Liknande ord: jetsetprofil, krogprofil, elitlista, stureplansskvallrare, vimmelbild

Exempel:
Stureplansprofil fri (Svenska Dagbladet)

1 kommentar:

Anonym sa...

meget interessant, tak